Lägesrapport, 2013-04-18

Hej Allihopa!

Då var det dags för en till uppdatering. Vi har varit uppe och mätt och observerat onsdag och torsdag. Tjällossningen är nu i full gång. I jämförelse med förra veckan finns det till att börja med ingen is kvar att tala om. Nu är även punkter i de mörkaste hålor isfria, men fortfarande med förhållandevis hög bärighet. I Onsdags såg det ut som om en del sträckor har hamnat i upptorkningsfasen, vad regnet som kom i torsdags är dock svårt att veta, då det på allvar skyndar på avsmältningen i terrängen runt vägarna, och det var en ökning av vattenståndet från onsdag till torsdag. Detta kan helt klart påverka vägar som till synes verkar upptorkade. Detta blir nog mer tydligt i början på nästa vecka.

Mest påtagligt är att sträckor som tidigare verkat stabila och väl uppbyggda nu på allvar börjar bli sämre. Då jag konsekvent mäter med DCP i hjulspåret framgår detta inte riktigt, men när man hugger mitt i vägen eller närmare kanterna ser man en markant skillnad. På sina ställen har detta också lätt till djupa hjulspår, och tung trafik på dessa vägar skull sannolikt snabbt leda till nerbrytning av vägen.

http://bifi.se/Map.aspx

Beroende på vädret nästa vecka kommer vi nog snart se att vi går in i upptorkningsfasen på allvar, men det hänger till stor del på mängden nederbörd som kommer.

Trevlig Helg!

Eric Zachrisson

 

En reaktion på “Lägesrapport, 2013-04-18

  1. admin Inläggsförfattare

    Jag var med Eric uppe förra veckan och kan konstatera att vissa sträckor var riktigt dåliga. Vårfloderna har även svämmat över vissa vägar och vår framhjulsdrivna V70 DRIVe med dubbfria vinterdäck har fått bekänna färg. :)

    /Magnus Andersson

Kommentarer inaktiverade.